sidhuvud

Brunst!

Ja det är på gott och ont, ska man betäcka så välkomnar man tydliga brunster men ska man inte betäcka så får dom gärna utebli. Särskilt om man har ston med mycket hormoner. Man pratar oftast om problem kring hingstar och deras hormoner men sällan problem på ston - de bara kallas pissmärrar så är det bra med det.  I mitt stall så har jag större problem med hormonella ston än hingstar, både Heleno och Botijo tar det mesta med ro när det kommer till ston, kanske Botijo är lite mer uppmärksam än Heleno. Däremot är Cherokee som ett monster kring brunsten, i vilken hon är i stort sett jämt känns det som, och det ställer till det och stör ordningen i stallet. Hon är en riktig pissmärr! Hennes mamma var lika hormnell när hon var ung men det rättade till sig när hon blev lite äldre och speciellt efter att hon fått föl.

Men nu ska inte Cherokee ha nåt föl och då kommer ju problemet bestå om jag inte hittar nån annan lösning. Först och främst ska jag gör en gynundersökning av henne så hon inte har fått nån cysta som ställer till det vilket jag kanske misstänker. Men är det inte så så får jag nog prova att ge henne en hormonspruta, p-spruta. Ska prova med munkpeppar också men är ganska skeptisk till att det har någon effekt. Nu är hon ändå inte till något som helst problem för oss som hanterr henne, hon är aldrig sur eller vrång mot oss utan hon är till större fara för sig själv. Hon blir fullständigt blockerad och hänger helt upp sig på sina kompisar. Hon stressar, pratar, skriker och lever allmän rövare i box och ute i hagen. Hon är hela tiden på helspänn och noterar allas rörelser. Riktigt jobbig blir hon och jag tycker riktigt synd om henne. Det är ju tur att det bara håller i sig några dagar men sen tar det ju inte många dagar innan det är igång igen:(   Kanske nån av er som läser har några erfarenheter av detta?

 

Nån som inte brunstar iallafall :) är Difusa, inget nytt på den fronten och jag tror hon gått i ide. Hon är smart som väntar lite till för här är det helt vitt ute av snö idag. Igår kunde man se sammandragningar tydligt och fölet rörde sig ganska friskt så det kanske är på gång ändå, men inget har hänt med juvret utan det är tomt. Bara att vänta....

 

Ha det gott och KÖR försiktigt i detta skitväder.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Linda » Dunderentré:  ”Ja, nog blev det lite snopet alltihopa.. Dino och de andra är friska än iallafal..”

  • Mari » R.I.P Difusa:  ”KRAM TILL ER!!”

  • Linda » R.I.P Difusa:  ”Beklagar! Vilken tragisk historia. Hennes föl får henne att leva vidare iallafal..”

  • Petra » Du fattas mig, Maggan!:  ”Carina, det är fantastiskt att fått lära känna Maggan. Det har varit en fantasti..”

  • Carina » Du fattas mig, Maggan!:  ”Tack Agneta och Åsa! Man önskar att man fick ha kvar sina trotjänare för evigt, ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-