sidhuvud

Avelsvärdering

 

Imorn ska min lilla kille, Botijo, avelskoras ... äntligen, nu blir det 3:e gången gillt. Första gången så flyttade vi precis den helgen den spanska delegaten var här och förra året så var det också så fullt upp med att lägga tak på stallet så vi hade inte hunnit förbereda honom att åka till Uppsala. Vi avbröt då det hela, lite snopet men helt rätt. Men nu ska det bli av och i år har vi den äran att delegaten kommer upp till Dalarna. Det är verkligen kul att det börjar bli såpass med PRE härikring att vi tom har underlag till en avlesvärderingsdag. Suveränt jobbat av Stambokstjänster att få ihop det!

 

För er som inte håller på med PRE så kan jag berätta att en avelskorning för PRE är ett moment som krävs för att man ska kunna använda sin hingst/sto i avel och att dess avkommor därmed ska kunna skrivas in i stamboken och görs från det att hingsten/stoet fyllt 3 år. Det är ingen bedömning utan en ren check att hästen håller spansk standard och inte har några grava defekter, det kan vara tex fallen mankam och grov underhals. Den ska också kunna uppvisa ett gott temperament och inte understiga 152/150 cm i mankhöjd (Hingst/Sto). Här finns lite mer information: http://www.swedishprehorses.se/regleranv/avelsvardering.html

 

När hästen går igenom dessa moment med godkänt, så är den avelsgodkänd på basnivå.

Nästa nivå som kanske mer kan liknas med en avelsvärdering, som vi är van med här i sverige, är Kvalificerat godkännande. Denna har ännu inte utförts i Sverige men kommer nog, inom en tid och om tillräckligt många är intresserade, att genomföras. Det är ett mer detaljerat test där det ingår friröntgen, fertilitetstest, ridprov och en exteriör bedömning. Dom hingstar som blir kvalificerat godkända kan då användas via semin, vilket inte är godkänt om hingsten är endast basgodkänd. idag har vi några hingstar som är kvalificerat godkända i sverige men dom visades då i Spanien innan dom flyttade hit.

Det ska bli riktigt kul och för första gången på ett tag så känner jag att, nu jäklar, börjar det hända grejor. Jag har gått ifrån att vara snickare till att nu kunna fokusera på min avel. Nästa händelse blir Difusa´s fölning som jag också ser fram emot välidigt mycket och hon har nu dryga månaden kvar. Det är lite extra kul för hon är betäckt med en Guardiola-hingst som är besläktad med Heleno och jag tror den avkomman kan bli riktigt bra.

 

Här är grabbarna grus...

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Linda » Dunderentré:  ”Ja, nog blev det lite snopet alltihopa.. Dino och de andra är friska än iallafal..”

  • Mari » R.I.P Difusa:  ”KRAM TILL ER!!”

  • Linda » R.I.P Difusa:  ”Beklagar! Vilken tragisk historia. Hennes föl får henne att leva vidare iallafal..”

  • Petra » Du fattas mig, Maggan!:  ”Carina, det är fantastiskt att fått lära känna Maggan. Det har varit en fantasti..”

  • Carina » Du fattas mig, Maggan!:  ”Tack Agneta och Åsa! Man önskar att man fick ha kvar sina trotjänare för evigt, ”

Bloggarkiv

Länkar

-