sidhuvud

2012 > 03

Vilken helg det var, 15 grader och sol, och det i mars. Konstigt även om det är välkommet. Vore skönt om vi fick en lång vår för det är verkligen en underbar period.

Vi fick hem grus till helgen och kunde börja lägga på det på stallbacken. Det var bara ett bärlager där med stora vassa stenar och inte särskilt trevligt för hästarna att gå på och tills dess jag får en ridbana så är det  enda stället jag kan jobba hästarna på. Så gruset kom väl tillpass och nu kan vi jobba på ganska bra med dom. Botijos inridning går framåt även om det varit lite stiltje sista veckorna pga is, men nu kör vi på. Han är nu styrbar och lyssnar fint på frammåtgivande och förhållande hjälper. Han är dock extremt känslig och vinglig men det ger sig när vi nu kan börja trava med honom. Han är jätteduktig och okomplicerad, står still när man sitter upp och av och idag kunde Therese tom använda stigbygeln när hon satte upp. Nu får vi ligga i lite så han är redo att visas i augusti på championatet på Strömsholm. Där ingår ett ridrov, ungefär som ett mellanting av ett ridborgarmärke och en LC, där enbart gångarter, ridbarhet och temperament bedöms, så det ska vi väl kunna fixa till. Han ska då visa skritt, trav och galopp i olika tempon, på rakt spår , diagonalt och på volt i båda varv. Få se om vi också åker och visar honom på hingstvisningen som RMPRE planerar att ha på Gesta Gård i början av maj. Kruxet är ju att Difusa ska föla däromkring och då känns det inte så bra att åka hemmifrån och lämna stackars Robban ensam med en ev fölning, så vi får se hur det blir. Annars är det ett ypperligt tillfälle att träna lite miljöombyte.

Arragorn har också fått komma igång och hans matte har fortsatt hans "ridutbildning". Han har varit lite tjafsig i hanteringen i vinter så hon har fått arbeta lite extra med det och det börjar lösa sig riktigt bra. Han har absolut inte varit dum på nåt vis utan mera lite kärringen mot strömmen, ena stunden inte velat gå fram för att nästa skjuta iväg som skjuten ur en kanon, kan nog vara en fas bara att komma igenom och det gäller nog att bara vara cool och konsekvent. Så nu när dom arbetat igenom det så är det bara att fortsätta rida igen. Det är verkligen jättekul att äntligen vara på gång och kunde vi bara snabbt få till ridbanan så kunde vi börja riktigt på allvar.

 

Och snart ska Heleno vara så här fin igen också, världens bästa Heleno ♥


Tjolahopp!

Läs hela inlägget »

Idag så var det då dagen med stor D och jag, Marie och Therese startade dagen med att städa och putsa inför besöket av ANCCE delegaten Jamie Chapa från Madrid för avlesvärdering av Botijo. Värre än om det vore ett kungligt besök som vi skulle fått och Therese varnade mig ett par gånger med, att nu åker jag härifrån :) Det blev väldigt fint iallafall även om jag inte tror att delegaten tog nån direkt notis om det. Däremot var han väldigt imponerad av naturen, våran lilla svenska traditionella gård och skogen och fotade friskt. Charmigt:)

 

Visningen av Botijo gick snabbt och han var med på noterna när mätkäppen kom fram. Enda tveksammma momentet var väl att besiktiga testiklarna då Botijo nog tyckte att han gått snäppet för långt och klippte med öronen ett par gånger och la sig till med dom sura ögonen.

 

Jamie Chapa var väldigt trevlig och vi hann med lite fika innan han, Jane och Gunilla åkte tillbaka mot Stockholm och det var väldigt intressent att få ta lite del av hans kunskap och prata lite PRE. Han tyckte att det var mycket bra hästar han hade sett under dagen och det är särskilt kul att höra. Han uppmärksammade också Campanilla (Botijo´s mamma) och menade att det börjar bli sällsynt att se hennes typ och att den knappt finns kvar bland de hästar som är unga idag i Spanien, kanske nåt man ska tänka till på för att försöka bevara i sin avel.

Vi ska vara stolta över våra PRE och våra avkommor här i Sverige och jag blir ibland ledsen när jag läser och hör sånt trams som att det bara är skräp som säljs hit och att vi inte bryr oss mer än om den hingst vi tänker använda, har lång man. Så är det verkligen inte utan vi har ett bra och brett urval som en bra grund och de uppfödare som jag känner är väl insatta i aveln av PRE och är hela tiden villiga att lära sig mera.

 

Så nu är Botijo äntligen godkänd för avel och det känns väldigt skönt att äntligen få det gjort.

 

Ha det gott!

 

Läs hela inlägget »

 

Imorn ska min lilla kille, Botijo, avelskoras ... äntligen, nu blir det 3:e gången gillt. Första gången så flyttade vi precis den helgen den spanska delegaten var här och förra året så var det också så fullt upp med att lägga tak på stallet så vi hade inte hunnit förbereda honom att åka till Uppsala. Vi avbröt då det hela, lite snopet men helt rätt. Men nu ska det bli av och i år har vi den äran att delegaten kommer upp till Dalarna. Det är verkligen kul att det börjar bli såpass med PRE härikring att vi tom har underlag till en avlesvärderingsdag. Suveränt jobbat av Stambokstjänster att få ihop det!

 

För er som inte håller på med PRE så kan jag berätta att en avelskorning för PRE är ett moment som krävs för att man ska kunna använda sin hingst/sto i avel och att dess avkommor därmed ska kunna skrivas in i stamboken och görs från det att hingsten/stoet fyllt 3 år. Det är ingen bedömning utan en ren check att hästen håller spansk standard och inte har några grava defekter, det kan vara tex fallen mankam och grov underhals. Den ska också kunna uppvisa ett gott temperament och inte understiga 152/150 cm i mankhöjd (Hingst/Sto). Här finns lite mer information: http://www.swedishprehorses.se/regleranv/avelsvardering.html

 

När hästen går igenom dessa moment med godkänt, så är den avelsgodkänd på basnivå.

Nästa nivå som kanske mer kan liknas med en avelsvärdering, som vi är van med här i sverige, är Kvalificerat godkännande. Denna har ännu inte utförts i Sverige men kommer nog, inom en tid och om tillräckligt många är intresserade, att genomföras. Det är ett mer detaljerat test där det ingår friröntgen, fertilitetstest, ridprov och en exteriör bedömning. Dom hingstar som blir kvalificerat godkända kan då användas via semin, vilket inte är godkänt om hingsten är endast basgodkänd. idag har vi några hingstar som är kvalificerat godkända i sverige men dom visades då i Spanien innan dom flyttade hit.

Det ska bli riktigt kul och för första gången på ett tag så känner jag att, nu jäklar, börjar det hända grejor. Jag har gått ifrån att vara snickare till att nu kunna fokusera på min avel. Nästa händelse blir Difusa´s fölning som jag också ser fram emot välidigt mycket och hon har nu dryga månaden kvar. Det är lite extra kul för hon är betäckt med en Guardiola-hingst som är besläktad med Heleno och jag tror den avkomman kan bli riktigt bra.

 

Här är grabbarna grus...

Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Arkiv

Senaste kommentarer

  • Linda » Dunderentré:  ”Ja, nog blev det lite snopet alltihopa.. Dino och de andra är friska än iallafal..”

  • Mari » R.I.P Difusa:  ”KRAM TILL ER!!”

  • Linda » R.I.P Difusa:  ”Beklagar! Vilken tragisk historia. Hennes föl får henne att leva vidare iallafal..”

  • Petra » Du fattas mig, Maggan!:  ”Carina, det är fantastiskt att fått lära känna Maggan. Det har varit en fantasti..”

  • Carina » Du fattas mig, Maggan!:  ”Tack Agneta och Åsa! Man önskar att man fick ha kvar sina trotjänare för evigt, ”

Länkar